Vierdaagse Nijmegen en omgeving 2017

Met de Nijmeegse vierdaagse van 2016 in de bloedbaan gaan we al weer vooruitblikken naar 2017. Reserveer het alvast in je agenda. De 101e Nijmeegse vierdaagse, daar wil je bij zijn! Van 18 t/m 21 juli 2017 staat dit evenement weer op de verlanglijst van vele feestvierende lopers. Ilv. januari 2017 komt er meer informatie online over deze editie, dus blijf het volgen.

Nijmegen kijkt terug op een super evenement. Een evenement om nooit meer te missen! De Vierdaagse Nijmegen. Terugblikken op de 100e editie van de Nijmeegse Vierdaagse 2016 doen we hier:


Vierdaagse breekt nu al alle records

Update 17/5

Met nog ongeveer twee maanden te gaan voor de 100ste editie hebben al meer Vierdaagse deelnemers dan ooit zich aangemeld voor een profielpagina bij website www.devierdaagsesponsorloop.nl. Was de eindstand tijdens de Vierdaagse in 2015 nog 573 deelnemers, nu zijn er al meer dan 600 deelnemers die hun wandelprestatie aan een goed doel koppelen. En uit ervaring blijkt dat juist in de laatste periode voor de Vierdaagse het aantal aanmeldingen snel groeit.

De Vierdaagse Sponsorloop helpt Vierdaagse deelnemers om op een simpele en doeltreffende wijze hun deelname aan de Vierdaagse ook te gebruiken om geld in te zamelen voor een door hen zelf gekozen goed doel. Met een eigen profielpagina op website De Vierdaagse Sponsorloop kunnen lopers bijvoorbeeld bij familie, vrienden, collega’s, buurt- en clubgenoten bekendmaken dat zij als Vierdaagse deelnemer ook een goed doel steunen en hen vragen om een donatie te doen. Aan het eind van de Vierdaagse wordt het totaalbedrag dat die Vierdaagse loper dan aan donaties heeft ontvangen, in zijn geheel overgemaakt naar dat goede doel.

Meer dan 200 Goede doelen
De Vierdaagse deelnemers die al meedoen aan De Vierdaagse Sponsorloop tijdens de 100ste hebben inmiddels al meer dan 200 verschillende goede doelen gekozen waarvoor zij zich willen inzetten. Ook dat is al een record. Niet eerder in de vijfjarige ‘historie’ van De Vierdaagse Sponsorloop werden zoveel goede doelen gekoppeld aan de Vierdaagse wandelmarsen.
De goede doelen variëren enorm. Van een internationaal bekende organisatie zoals Pink Ribbon waarvoor Elly van der Hulst (zie foto) heeft gekozen tot de veel minder bekende Stichting Jarige Job die zich inzet om kinderen een feestelijke verjaardag te laten vieren ook als het gezinsbudget dat niet toelaat of de Sunset March in Nijmegen, waarvoor de veteranen in het kader van het v-fonds lopen.

Het Valkhof: 100ste Vierdaagse Nijmegen – Wandel door de tijd

Waarom maken 50.000 mensen samen een uitputtende voettocht van vier dagen? Hoe kan het dat vele wandelaars al decennia lang ondanks blaren, vermoeidheid en andere ongemakken met een brede glimlach en een gladiool over de finishlijn lopen? Wie de magie van de Nijmeegse Vierdaagse wil leren kennen, kan van 28 mei t/m 4 september terecht in Museum Het Valkhof bij de tentoonstelling ‘100ste Vierdaagse – Wandel door de tijd’. In samenwerking met Stichting 100ste Vierdaagse/Stichting De 4DAAGSE presenteert het Nijmeegse museum een ontdekkingstocht door de rijke historie van de Vierdaagse en laat daarmee zien wat het evenement zo bijzonder maakt.

Beleef de Vierdaagse Nijmegen
De tentoonstelling leidt de bezoekers via een tijdlijn, lopend van 1909 tot nu, langs de hoogte- en dieptepunten van de afstandsmarsen. Foto’s, filmbeelden en souvenirs tonen hoe de Vierdaagse zich ontwikkelde van een mars met 306 mannelijke, veelal militaire, deelnemers tot het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Maak kennis met bijzondere verhalen van wandelaars, voel hoe zwaar de bepakking van een militair is, bekijk wandelkleding door de jaren heen, snuif letterlijk de geur van de Vierdaagse op en ontdek hoe het voelt om als VIP te worden binnengehaald op de Via Gladiola. Voor kinderen is er een spannende zoektocht door de tentoonstelling waarmee ze een passend aandenken kunnen verdienen.

Iedereen is een winnaar
Sinds de eerste Vierdaagse in 1909 is in alle 100 edities de insteek hetzelfde gebleven. Vier dagen achter elkaar zijn de deelnemers urenlang aan het wandelen en iedereen krijgt na afloop een onderscheiding. De Vierdaagse kent alleen maar winnaars: het samen onderweg zijn en de persoonlijke uitdaging staan voorop.

De Vierdaagse en maatschappelijke ontwikkelingen
De Vierdaagse staat niet los van de geschiedenis. Maatschappelijke thema’s als oorlog en emancipatie werden in de loop der jaren ook door de wandelaars onder de aandacht gebracht. Zo groeide de Vierdaagse met de sociale ontwikkelingen mee: van de eerste vrouwelijke deelnemer in 1919 tot de nu zo razend populaire roze woensdag, van de noodvierdaagse in 1940 tot Kamp Heumensoord, waar militairen van verschillende nationaliteiten nu samen uitpuffen na het wandelen. De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan deze aspecten van de Vierdaagse.

De tentoonstelling ‘100ste Vierdaagse – Wandel door de tijd’ is een feest der herkenning voor jong en oud, wandelaars en niet-wandelaars. Iedereen kan de magie van 28 mei t/m 4 september 2016 de Vierdaagse in Museum Het Valkhof ervaren!

Startschot aanmelden Kidsloop

Wandelen met veel plezier, in de buitenlucht en de zon op het gezicht. Al zingend de miniversie van de Vierdaagse meemaken? Voor kinderen tot 12 jaar is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de Vierdaagsefeesten Kidsloop door het centrum van Nijmegen. Blije kids, trotse ouders, rode wangen en gelukzalige gezichtjes. Een niet te missen onderdeel van de Vierdaagsefeesten en vanaf 1 mei kunnen de kids zich hiervoor inschrijven.
1 mei startte de inschrijving voor alle sportieve kids die staan te trappelen om deel te nemen aan de Kidsloop. Aanmelden kan via kidsloop.vierdaagsefeesten.nl en is mogelijk per dag of voor meerdere dagen. Alle kinderen worden op zaterdag 16 juli om 11.30 uur verwacht op het start- en finishterrein Museumplein (Kelfkensbos) voor de warming-up. De loop duurt tot ongeveer 13.30 uur. Na aanmelding ontvangen de jonge fanatiekelingen begin juli een bevestigingsbrief in hun brievenbus met het startbewijs. Echte bikkels die minimaal drie dagen mee wandelen, ontvangen op de finaledag bij de finish de enige echte Kidsloop medaille!

Kidsloop 2016 Nijmegen

Kidsloop door Nijmegen

Iedere dag, van zaterdag t/m dinsdag lopen de kinderen tijdens Vierdaagsefeesten een route van 2 à 3 kilometer via een echte Nijmeegse locatie zoals het Kronenburgerpark, de Waalkade of het Valkhofpark. Onderweg beleven ze allerlei leuke activiteiten.

Deelname is alleen mogelijk onder begeleiding van een volwassene, dus het is belangrijk dat een ouder of misschien wel de oppas ook meewandelt.

Ook goed om te weten: het Kidsfestival is verhuisd! Het Kidsfestival is dit jaar te vinden op het Museumplein (Kelfkensbos) op het plein voor Museum het Valkhof. Meer informatie over de kidsloop en overige kinderprogrammering is te vinden op vierdaagsefeesten.nl.

De Gelderlander heeft Vierdaagse special 2016

Met nog 97 dagen voor de boeg, begint de boel flink warm te lopen voor de 100e vierdaagse. In de aanloop naar dit visitekaartje voor Nijmegen zitten organisaties niet stil om er een groot feest van te maken. De krant voor onze regio, De Gelderlander blikt in de extra bijlage bij de papieren versie uitgebreid vooruit naar de activiteiten. Ook het verleden komt aan bod in de exclusieve Vierdaagse special, die op 12 april bij de krant wordt verspreid en bij de losse verkoop is bijgesloten.

Record in aantal inschrijvingen Vierdaagse 2016

Voor de 100ste Vierdaagse hebben 54.325 mensen ingeschreven. Van hen hadden er 32.599 direct recht op een startbewijs. Met een vooraf ingestelde inschrijflimiet van 50.000 zijn de 17.401 resterende startbewijzen verloot. Uiteindelijk kregen 4.325 mensen het bericht dat ze helaas niet zijn ingeloot.

De 100ste Vierdaagse, die door tal van activiteiten extra feestelijk wordt, heeft het record van 2014 (53.844 inschrijvingen) verbroken. Dat er ‘slechts’ 4.325 aspirant deelnemers uitgeloot worden, komt omdat Stichting DE 4DAAGSE de inschrijflimiet van 46.000 verhoogde naar 50.000. “We verwachten nu eigenlijk dat ook het aantal liefhebbers dat zich op 19 juli aan de start meldt, in verhouding hoger is dan vorige jaren”, reageert voorzitter Johan Willemstein van Stichting DE 4DAAGSE.

Dubbelinschrijvingen

Voordat de loting onder toeziend oog van de notaris plaatsvindt, is afgelopen dagen  het inschrijfbestand van Stichting DE 4DAAGSE ontdaan van honderden dubbele en andere foutieve inschrijvingen. Nadat de loting heeft plaatsgevonden ontvangt iedereen die heeft meegedaan aan de loting vrijdagavond de uitslag per e-mail.

72.001 lootjes

Er is dit jaar sprake van een ‘gewogen’ loting. Dit betekent dat de beloning waar iemand zich voor inschrijft het aantal lootjes in de loting voor die persoon bepaalt. Er zijn meer dan 8.000 mensen die één lot hebben, dit betreft dus mensen die voor de eerste keer reglementair mee willen doen aan de Vierdaagse. Het hoogste aantal lootjes dat een persoon heeft is 53. In totaal gaan er 72.001 lootjes mee in de loting. De loting wordt uitgevoerd door het selecteren van alle lotnummers waaruit geloot dient te worden, en het resultaat van de selectie te sorteren in een willekeurige volgorde. De eerste 17.401 unieke registratienummers van het aldus verkregen resultaat zijn ingeloot, de overige registratienummers zijn uitgeloot.

Historie

Het is sinds 2013 voor het vierde jaar op rij dat het aantal inschrijvingen voor de Vierdaagse de 50.000 overschrijdt. In 2005 stonden 53.336 mensen ingeschreven voor de Vierdaagse. In 2014 werd dat record verbroken en schreven 53.844 wandelaars in voor ‘The Walk of the World’. Het record aantal deelnemers dat van start ging dateert uit 2003, toen er 44.812 mensen aan de Vierdaagse begonnen.

Cijfers

Jaar Limiet Inschrijvingen Aangemeld Loting
2005 47.500 53.336 43.498 Ja
2006 49.000 48.630 44.015 Nee
2007 49.000 42.270 38.171 Nee
2008 45.000 43.450 39.128 Nee
2009 45.000 48.317 41.205 Ja
2010 45.000 48.435 40.620 Ja
2011 45.000 47.680 42.812 Ja
2012 45.000 49.896 41.472 Ja
2013 46.000 50.314 42.493 Ja
2014 46.000 53.844 43.013 Ja
2015 46.000 51.462 42.684 Ja
2016 50.000 54.325 Ja

Uit de pers: Vierdaagse Nijmegen Sponsorloop

Ook de Vierdaagse Sponsorloop kan zich al vroegtijdig op grote belangstelling verheugen. Bij het sluiten van de inschrijving voor de 100ste Vierdaagse hadden zich al meer dan 1.250 (1.000 in 2015) sponsoren opgegeven om 350 (200 in 2015) Vierdaagselopers voor het goede doel financieel te ondersteunen. Het totaal sponsorbedrag blijft ten opzichte van vorig jaar op hetzelfde moment met € 35.000 voor 115 verschillende goede doelen ongeveer gelijk.

De mogelijkheid voor deelnemers om via de Vierdaagse Sponsorloop voor een goed doel naar eigen keuze te lopen, blijft open tot 22 juli. Tot die datum kunnen sponsoren ook hun sponsorbedrag toezeggen via website www.devierdaagsesponsorloop.nl

Historie
Het is sinds 2013 voor het vierde jaar op rij dat het aantal inschrijvingen voor de Vierdaagse de 50.000 overschrijdt. In 2005 stonden 53.336 mensen ingeschreven voor de Vierdaagse. In 2014 werd dat record verbroken en schreven 53.844 wandelaars in voor ‘The Walk of the World’. Het record aantal deelnemers dat van start ging dateert uit 2003, toen er 44.812 mensen aan de Vierdaagse begonnen.

Uit de pers: Nieuw onderdak voor Vierdaagse Orkest 2016

CUIJK – Het Vierdaagse orkest 2016 heeft nieuw onderdak. Het orkest heeft in de nieuwe schouwburg in Cuijk een vaste ruimte voor de wekelijkse repetities. Die zijn inmiddels van start gegaan. Het Vierdaagse orkest treedt dit jaar voor de dertigste keer op.  Het orkest heeft een vertrouwde samenstelling. Veel bekende gezichten in het korps en wederom de succesvolle dirigent Bart van Zutven op de bok. De nieuwe zanggroep van vorig jaar treedt ook weer aan en is inmiddels al enkele weken flink aan het repeteren.

Vierdaagse Orkest 2016 Nijmegen

Het Vierdaagse Orkest wordt gevormd door muzikanten uit het Land van Cuijk, het Rijk van Nijmegen en de regio oostelijk Noord-Brabant (Boekel, Gemert, Zeeland). Het Vierdaagse Orkest is 30 jaar geleden in Cuijk ontstaan, maar repeteerde de laatste jaren voornamelijk in Mill. Met de repetities in de Schouwburg Cuijk keert het orkest terug naar zijn ‘geboortegrond’. De optredens voor dit jaar wijken in een belangrijk opzicht af. Het Rooie Loper Concert is dit jaar niet op zondag, maar al op zaterdag 16 juli. Dat komt, omdat het Vierdaagse orkest voor het eerst in zijn bestaan optreedt op de Wedren in Nijmegen. Dat is op de openingsdag, zondag 17 juli. Nijmegen viert een bijzonder feest, de honderdste uitgave van het wandelevenement en het Vierdaagse Orkest luistert dat muzikaal op. Verder zijn er evenals voorgaande jaren optredens op de Markt in Wijchen, de kade in Cuijk, tijdens de doortocht in Cuijk, in de Goffert in Nijmegen en in Boxmeer.

Maart 2016:

Al ruim 51.000 inschrijvingen

Dat wordt een loting! Met ruim 51000 inschrijvingen per 15 maart is wel zeker dat er voor deelname aan deze feestelijke 100e editie van de Nijmeegse vierdaagse geloot gaat worden. De verhoogde limiet van 50.000 inschrijvingen wordt momenteel overschreden, natuurlijk was hier al rekening mee gehouden, gezien de publicaties rond deze editie van dit evenement. Op 1 april sluit de inschrijving en op 10 april wordt de loting dan uitgevoerd.

Het vierdaagsebos in Park Lingezegen.

Het Vierdaagsebos in Park Lingezegen krijgt een eigen wandelevenement wat samenhangt met de Nijmeegse vierdaagse.  Wandeltochten in de vorm van een klavertje vier in vier verschillende afstanden, hierdoor geschikt voor  zowel voor gezinnen met kinderen als voor ervaren (Vierdaagse)wandelaars. Het  Vierdaagsebos werd in 2014 aangeplant tijdens de Nationale Viering Boomfeestdag in Park Lingezegen, het nieuwe landschapspark tussen Arnhem en Nijmegen. Ieder jaar lopen de Vierdaagse-deelnemers op de eerste wandeldag – de Dag van Elst – door dit nieuwe park.  In het kader van ‘vergroening’ en verduurzaming worden langs alle parcoursen door Stichting DE 4DAAGSE groenprojecten aangelegd.  Het Vierdaagsebos (bijna drie hectare) is er daar één van en het bos symboliseert de band tussen wandelen en natuur. Tevens is het een groeiproject, dat aangeeft dat de 100-jarige Vierdaagse een evenement is met een bloeiende toekomst.

Vierdaagsebos wandeltocht.

De eerste editie van de Vierdaagsebos Wandeltocht wordt op zondag 17 april 2016 gelopen. Op die dag wordt ook een in design uitgevoerd naambord bij het bos op artistieke wijze feestelijk onthuld. De onthulling wordt gedaan door Toon van Asseldonk, burgemeester van Overbetuwe, en Marianne Schuurmans, burgemeester van Lingewaard. Beide burgemeesters worden welkom geheten door Johan Willemstein, marsleider en voorzitter van Stichting DE 4DAAGSE en door Ron Adriaans, voorzitter van Stichting 100ste Vierdaagse. Om 11:00 uur knippen de burgemeesters de ‘verpakking’ open, waarna basisschoolkinderen die meedoen aan de 100ste Vierdaagse het monument ‘uitpakken’.

Wandeltocht door afwisselende landschappen.

De Vierdaagsebos Wandeltocht bestaat uit vier verschillende wandelroutes vanaf één centraal vertrekpunt bij het Vierdaagsebos, op de kruising tussen het RijnWaalpad en Breedlersestraat in Elst. De routes zijn 5, 7, 13 en 15 km lang en brengen de deelnemers steeds naar een andere hoek van Park Lingezegen – als de blaadjes van een klavertje vier. Combineren kan op allerlei manieren. De routes zijn in totaal 40 km, een ideaal parcours om te trainen voor de Vierdaagse, maar ook een leuke wandeling voor het hele gezin, steeds door wisselende landschappen.

Inschrijven en starten kan vanaf 8:00 uur. Deelnemers aan de Vierdaagsebos Wandeltocht kunnen gratis parkeren bij Intratuin Elst, op 5 wandelminuten afstand van het centrale inschrijfpunt bij het Vierdaagsebos. Deelname kost € 2,50 per volwassene, kinderen betalen € 1,00. KWBN-leden krijgen op vertoon van hun lidmaatschapspasje € 1,00 korting.

Grote belangstelling voor Vierdaagse Nijmegen 2016.

Meer dan 1000 inschrijvingen per dag zijn verwerkt de afgelopen vijfentwintig dagen. De toeloop op de 100ste editie van het grootste meerdaagse wandelfestijn ter wereld houdt daarmee vooralsnog gelijke tred met vorige edities. De eerste inschrijfperiode, speciaal bedoeld voor wandelaars die van 2010 tot en met 2015 de Vierdaagse vier keer met succes hebben deelgenomen, sluit vrijdag 26 februari om 24:00 uur. Vlak voor de sluiting van de eerste inschrijfperiode staan 8.640 personen ingeschreven voor de 30 km (blauw), 10.596 personen voor de 40 km (geel), 4.362 personen voor de 40 km (groen) en 1.860 personen voor de 50 km (rood).
De belangstelling voor de 55 km (oranje)-afstand die ter gelegenheid van de 100ste Vierdaagse eenmalig is teruggebracht in het routeschema, is tot nu toe met 2.954 inschrijvingen onverwacht groot. De mogelijkheid om vier dagen 55 kilometer te wandelen gaat overigens wel ten koste van het aantal inschrijvingen voor de reguliere afstand van 50 km. “Daarvoor schreven tot nu toe 1.860 deelnemers in, ten opzichte van bijna 5.000 deelnemers vorig jaar”, aldus Mirjam Cornelissen, hoofd organisatiebureau van Stichting DE 4DAAGSE.

Jonge wandelaars deze Vierdaagse Nijmegen 2016.

Minder wandelaars op de 50 km-afstand en meer deelnemers op het 30-km parcours is overigens een beeld dat de laatste jaren steeds terugkomt. Mirjam Cornelissen: “De oorzaak daarvoor is tweeledig. Het aantal mannelijke deelnemers dat reglementair de 50 kilometer moet lopen op basis van leeftijd wordt minder. Zij blijven wel de Vierdaagse lopen, maar kiezen voor de 30- of 40 kilometer afstand. Daarnaast zien we een groei in jonge Vierdaagse wandelaars, die reglementair ook op de 30 km afstand hun eerste stappen in de Vierdaagse zetten.” Voor de verschillende afstanden separaat gelden overigens geen deelnemerslimieten.

Uit de pers: In 2015 het grootste evenement, dat belooft wat voor 2016!

De cijfers van 2015 tonen het aan, de vierdaagse van Nijmegen is nog steeds het grootste vrij toegankelijke evenement van Nederland. Met dik 2 miljoen bezoekers en maar liefst meer dan 300.00 socialmedia volgers steekt het evenement met kop en schouders boven de rest uit.

Respons.nl Top 100 evenementenmonitor

Overzicht van populaire evenementen 2015 Bron: respons.nl

Nijmeegse Vierdaagse 2016, wat is er al bekend?

Vandaag 15 december zijn o.a. de huisregels bekend geworden. Wil je meedoen? Dan is het aan te raden om e.e.a. even te raadplegen via deze link.

Vierdaagse Nijmegen 2016 informatie:

50.000 wandelaars konden zich inschrijven in 2 termijnen. De eerste inschrijfperiode was van maandag 1 februari tot en met vr/ijdag 26 februari en was speciaal voor de eerdere lopers. Voor uitgebreide spelregels kun je deze link raadplegen.

De tweede inschrijfperiode was van maandag 29 februari tot en met vrijdag 1 april. De wandelaars die in de eerste periode in mogen schrijven, kunnen ook gerust de tweede periode inschrijven. Wanneer na sluiting van de tweede inschrijfperiode blijkt dat er meer dan 50.000 inschrijvingen zijn, vindt er een loting plaats. Meer informatie over het hoe en waarom achter de loting tref je hier aan.

Uit de pers: Startbewijzen Viavierdaagse binnen no time uitverkocht!

Voor iedereen die nog niet eerder meegedaan heeft aan de Nijmeegse Vierdaagse was er de mogelijkheid om via de speciale site  www.viavierdaagse.nl een inschrijving zeker te stellen.  Via een uitgebreid programma worden daar debutanten klaargestoomd door o.a. oud deelnemers, zodat ze met de juiste ondersteuning fris en fruitig de vierdaagse kunnen ervaren.  Het eerste uur waren er al ruim 1000 inschrijvingen binnen, dus het tempo zit er in de eerste aanleg al lekker in.

Wil je dus kans maken op een startbewijs, dan weet je wat de mogelijkheden zijn. Maar niet getreurd als je buiten de boot valt met het wandelen. De festiviteiten rond de Nijmeegse Vierdaagse liegen er niet om en als je niet mee wandelt, heb je meer energie om daar weer van te genieten. Dat maakt Nijmegen in de zomer van 2016, jouw vierdaagse feeststad van Nederland.

Let op!

Deze pagina zal regelmatig worden voorzien van de laatste updates.

Vierdaagse informatie op keizerstad.nl
Foto : Gerco Wittenberg | gercowittenberg.nl

To Top

Keizerstad.nl gebruikt cookies om je zo een optimale bezoekerservaring te kunnen bieden.