Mens

muZIEum Nijmegen

Muzieum Nijmegen

Als ziende kun je jezelf niet voorstellen hoe is het om niks te kunnen zien. Een mens is natuurlijk visueel ingesteld.  Je kunt je ogen dicht doen, maar als je te bang of te nieuwsgierig wordt, hoef je maar even met je ogen te knipperen en ze open te doen en kun je alles wat er om je heen gebeurt weer waarnemen. Hoe anders is het voor een blind persoon,  die moet alles vanuit zijn andere zintuigen zoals horen en reuk waarnemen. Een visuele handicap hebben…hoe voelt dat? In het muZiEum Nijmegen ervaar je voor even hoe het is om de wereld zonder gezichtsvermogen te ervaren. Zintuigen proberen over te nemen wat je mist in het kijken. Voor aanreizen per auto: Je kunt parkeren in de Keizer Karel parkeergarage. Let op: Voor sommige onderdelen is reserveren aan te bevelen, kijk daarvoor ook even onder deze link. Hier vind je ook informatie over de openingstijden. Een bezoekje aan dit museum is het geld meer dan waard. En met een museumjaarkaart of CJP pas krijg je ook nog korting!

muZIEum Nijmegen prikkelt de zintuigen

In het muZIEum proef, ruik, voel en beluister je namelijk het dagelijks leven, maar je ziet niets. Je wordt begeleid door een blinde gids, die de plek wel op zijn duimpje kent. Stel je eens voor… je loopt door een drukke winkelstraat, maar je ziet niets. Je ruikt de patatzaak waar je langs loopt. Je doet je boodschappen bij de lokale supermarkt met alle geluiden en geuren, hoe verwerk je dat? En op het terras proef je verse kopje koffie… Al je zintuigen worden op de proef gesteld in deze onvergetelijke en unieke ervaring in het donker.

MuZieum Nijmegen 1

In het muZIEum Nijmegen zijn twee verschillende donkerbelevingen te weten:  ‘OP PAD IN DE STAD’ en ‘OP VAKANTIE’. Bij de donkerbeleving ‘OP PAD IN DE STAD’ word je rondgeleid in het dagelijks leven van iemand die blind is. Bij de donkerbeleving ‘OP VAKANTIE’ word je ondergedompeld in vakantiesferen en ervaar je typische vakantieactiviteiten zonder gezichtsvermogen. Je ziet er letterlijk geen hand voor ogen! Je kunt ook deelnemen aan expeditie ribbelroute, een buitenbeleving waarbij je in de vorm van een rondleiding het stadscentrum van Nijmegen verkent….maar dan op een andere manier! Door een virtualrealitybril ervaar je zelf hoe het is om slechtziend te zijn.

Het muZIEum is verrassend, spannend en prikkelend.  Als ervaringsmuseum over zien en niet zien, waarbij je dus niet van een afstandje de objecten bewondert. Je doet zelf mee en bent onderdeel van deze uitzonderlijke ervaring. Juist dit maakt het muZIEum tot een unieke belevenis. Dit geldt ook voor de foyer van het muZIEum, waar je op interactieve wijze kennis maakt met interessante weetjes over blind- of slechtziendheid. Wil je meer informatie over dit bijzonder museum of deelnemen aan een donkerbeleving?

Kijk op:  www.muzieum.nl

To Top

Keizerstad.nl gebruikt cookies om je zo een optimale bezoekerservaring te kunnen bieden.