Muziek

Al mot ik Krupe….. Lankforst Nijmegen

Lankforst Nijmegen

Je kan er (net) niet omheen. Op weg naar de rotonde vanaf het politiebureau splitst het wegennet zich links naar de Philipsbrug en rechts verder Dukenburg in. De Hippe Hoogbouw, zoals de flats destijds bekend stonden, zijn in 1972 gebouwd en staat in het hart van Dukenburg in de wijk Lankforst Nijmegen. Leerlingen van de ernaast gelegen Martin Luther King Mavo weten zich dat nog wel te herinneren. Lekker struinen op de bouw in de pauzes maar ook bij het passeren van een bouwplaats met dreunende heipalen levert ze dat nu ook vaak nog een déjà vu op. Maar eerlijk is eerlijk, het resultaat mocht er destijds zeker wezen: een hip complex met dito bewoners.

De Hippe Hoogbouw - De Valkenaer

De Hippe Hoogbouw – De Valkenaer

De Nijmeegse Wijk lankforst

De Nijmeegse wijk Lankforst

HAT-units

In de tachtiger jaren kampte Woningbouw “De Gezonde Woning” (later Standvast) met leegstand van de grote flats in Lankforst en bouwde een aantal woningen met subsidie om tot zogenaamde Hat-units (Huisvesting Alleenstaanden of Tweepersoons huishoudens) zodat één of tweepersoons huishoudens ook ruim aan hun trekken kwamen.

Nationale Renovatie Prijs

Nog weer later in 2006 doopte “Standvast” de woonflats om in “De Valkenaer” nadat een uitgebreide renovatie van de torenflats was afgesloten. De inmiddels verwaarloosde en gedateerde gebouwen waren namelijk aan vernieuwing toe en voldeden daarna weer aan de laatste eisen en kregen het predicaat van een chique appartementencomplex met moderne uitstraling. De Hat-units zijn bij de grote renovatie weer bij elkaar gevoegd waardoor de oorspronkelijke woonruimten weer werden hersteld. Kosten ca. 2 miljoen Euro. De renovatie werd in 2007 aangemeld bij de (inmiddels niet meer actieve) Nationale Renovatie Prijs, maar helaas…. De zusterflats in de Weezenhof wonnen onlangs nog de publieks-Architectuurprijs Nijmegen. Later zijn ook een aantal flats van de Valkenaer in de verkoop gekomen.

Thuisbasis Keizerstad Lankforst Nijmegen

De Hippe Hoogbouw was van 1982 tot en met 1989 thuisbasis van Keizerstad FM (Keizerstad Radio – Keizerstad 958 – Keizerstad 91.1). In de 53e straat werden diverse appartementen betrokken die werden voorzien van studio’s en muziekbibliotheek. Ruim 7 jaar lang werden honderdduizenden mensen vanuit de Lankforst voorzien van populaire radioprogramma’s op heel andere leest geschoeid als toen gebruikelijk was. Het dak van de hoge flat gaf een mooi bereik aan de zender en menigeen zal zich de grote zendmasten nog wel herinneren. Wie denkt dat er helemaal niets meer wordt uitgezonden heeft het mis. De flats op de Valkenaer herbergen nog steeds ondersteunende zenders voor de radioprogramma’s van BNR Nieuwsradio, 100%NL, Q Music en Radio 538. Ook bellen de Dukenburgers via zenders van verschillende telefoonproviders die de beproefde hoge flats als thuisbasis hebben.

Keizerstad 91.1 voelde zich lekker thuis in De Hippe Hoogbouw

Keizerstad 91.1 voelde zich lekker thuis in De Hippe Hoogbouw

De Keizerstad 958 antenne op het dak van de 53e straat van De Hippe Hoogbouw

De Keizerstad 958 antenne op het dak van de 53e straat van De Hippe Hoogbouw

Bronnen:
Nationalerenovatieprijs.nl
Borden.plaatsengids.nl
Archief Keizerstad FM

To Top

Keizerstad.nl gebruikt cookies om je zo een optimale bezoekerservaring te kunnen bieden.